DONCHE

Brede basiszorg én sterke leerwinst - Sessie B: Binnenklasdifferentiatie

25-04-2023
Online

Sessie B: Binnenklasdifferentiatie

'De leerling staat centraal'. Het is een quote die je op menig schoolvisie leest. We willen de ontwikkeling van leerlingen zo sterk mogelijk ondersteunen door te differentiëren. Maar wat betekent dit juist? Welke misvattingen krijgen zeker ook vorm op de klasvloer? En hoe voorkom je situaties waarbij de boekhouding van het differentiëren niet meer beheersbaar is?
Differentiëren is een complex gegeven. Je kan het niet omschrijven als een blaadje meer of een blaadje minder. Soms zijn we zodanig vergevorderd dat we meerdere individuele trajecten hebben in onze klas. Daardoor delen we onze instructietijd in diezelfde mate door het aantal verschillende groepen of individuele leerlingen. Komt dit de leereffecten van leerlingen ten goede? Is het gebruikte differentiatiemodel ook nog beheersbaar voor de leerkracht? 
Een krachtige les is meer dan een opeenvolging van verschillende instructies. 
Het vraagt begeleiding, feedback, doelen stellen, reflecteren...  Leerlingen zijn ook afhankelijk van de passie en de energie van de leraar. Laat ons die sterk bewaken. De kwaliteit van het lesgeven zit hem immers in de interactie van de leraar en de leerling met oog op een zo hoog mogelijk leerrendement. 
In deze vorming:  

  • vertrekken we vanuit ervaringen uit de praktijk 
  • leggen we de het huidige differentiatieklimaat onder de loep
  • leggen we de klemtoon op wat een goed differentiatiemodel inhoudt
  • bespreken we gerichte tools om gericht te differentiëren

 

Datum en tijd

dinsdag 25 april 2023
18:30 ⇾ 21:30

Einde inschrijvingen: maandag 24 april 2023 (23:59)
Annulatie mogelijk tot: dinsdag 11 april 2023 (23:59)

Programma

Prijs

Deelnemer Donche: 50,00 EUR

Student Thomas More: 50,00 EUR